Side 1 / Side 2

Wok med marinert svinekjøtt og nudler

Beskrivelse:
. 4 porsjoner, spennende wokrett

Ingredienser:
600 g svinekjøtt i strimler
3 ss søt soyasaus
2 båter hvitløk
1/2 ss fersk ingefær
1 ss finhakket fersk koriander
1/2 rød chili
6 ss olje
1 purre eller 4 vårløk
1 rød paprika
1 gulrøtter
1 løk
2 pakker nudler
1/2 ts pepper

Tilberedning:
1. Finhakk hvitløk chili og koriander. Riv fersk ingefær. Bland dette sammen med kjøttet og soyasausen og la det marinere ca 1 time. Skjær løk, purre, paprika og gulrot i tynne strimler( fyrstikkstørrelse). Kok opp vann og tilsett nudlene, dra kjelen til side og la trekke i 5 min.

2. Stek kjøttet raskt i olje i flere omganger, 2-3 minutter på sterk varme.

3. Fres kjøttet raskt på sterk varme, bland i grønnsaksstrimlene og rør nudlene forsiktig til slutt. Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.


Kålruletter

Ingredienser:
300 g kjøttdeig
½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
ca 2 ½ ss potetmel
ca. 1,5 dl melk eller vann
12 blad kål
ca. 1 l kjøttkraft

Tilberedning:
Lag kjøttfarse: bland kjøttdeig, potetmel, salt, krydder og melk i foodprocessoren. Husk at alt må være avkjølt. Ta kålbladene fra stilken, og skjær vekk den tykkeste delen av stilken. Kok dem ca. 1 minutt i lettsaltet vann. Avkjøl i kaldt vann, og la dem renne godt av. Legg en stor skje kjøttfarse på hvert blad, og pakk dem sammen som en pakke. Du kan binde rundt en tråd, eller legge de tett i tett i en ildfast form eller kjele. Slå på kokende buljong / kraft og la dem koke i ca. 15 minutter i kjele med lokk. De kan også "kokes" i ildfast form i ovnen på 200 °C i ca. 30 minutter. Kokevannet kan med fordel brukes til saus. Server kålruletter med poteter og saus


Medisterkaker med surkål

Ingredienser:
500 g medisterdeig
1,5 ts salt
3 ss potetmel
¾ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2,5 dl melk

Tilberedning:
Medisterdeigen og melken bør ha samme temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt.

Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Elt 2/3 av voesken inn i deigen. Pass på at deigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på mer melk.

Tilsett potetmel og krydder.

Spe i resten av melken.

Form til runde kaker. Brun og stek medisterkakene i panne og trekk dem i brun saus.


Kjøttkaker i brun saus med stuet kål

Ingredienser:
(4 porsjoner )

Kjøttkaker:
500 gr kjøttdeig
1½ ts salt
0.2 ts pepper nykvernet
0.2 ts muskatblomme malt
0.2 ts ingefær malt
2½ ss potetmel
2 dl Melk
3 ss margarin til steking

Brun saus:
2½ ss margarin
3 ss hvetemel
4 dl kraft
½ ts ca.? salt

Kålstuing:
750 gr hodekål snittet
3 dl vann
½ ts salt

Hvit saus til stuing:
1 ss Margarin
2 ss hvetemel
4 dl Melk
½ ts salt

Tilberedning:
Kjøttkaker: Arbeid saltet inn i kjøtt deigen til den er seig. Rør inn krydder og potetmel. Spe med væske, litt om gangen. Form farsen til runde kaker og stek dem i smør i panne. Ha ferdigstekte kaker over i gryte med sausen for å la dem trekke. Brun saus: Lag brun jevning Kok opp kraft eller sjy og hell i jevningen . Rør hele tiden så det ikke blir klumper. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke ca. 10 -15 minutter. Sausen kan justeres med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt og eventuelt annet krydder. Kål: kutt kålen i "terninger " og kok den i lettsaltet vann til den er myk. Hell fra kokevannet. Bechamelle saus til stuingen: Smelt smøret og rør inn melet. Spe med melken og rør hele tiden


Får i kål

Ingredienser:
(4 porsjoner )

1 kg lammekjøtt med ben i serveringsstykker
1½ kg hodekål
2 ts salt
4 ts pepperkorn sorte
3 dl vann kokende

Tilberedning:
Del hodekålen i båter. Legg blanchert kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en gaspose eller spesiell pepperholder. Hell på kokende vann. La det koke opp - og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1-2 timer. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener med kokte poteter til..


Oksekarbonade med løk

Ingredienser:
300 g karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ ss potetmel
½ dl vann 2 løk

Tilberedning:
Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.

Form karbonadene til 4 store flate kaker. Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.

Karbonadene brunes i smør eller margarin på begge sider ved forholdsvis sterk varme. Etterstek ved svak varme 2-3 minutter . Løken skjæres i ringer og brunes i margarin i panne Server nystekte karbonader på godt brød med stekt løk og salat som kveldskos, eller med kokte poteter og grønnsaker til middag.


Ferskt kjøtt med løksaus

Ingredienser:
4 porsjoner Fersk kjøtt og suppe
1 kg storfekjøtt ( kam, bog el høyrygg )
2 l vann ( kjøttet dekkes )
salt
pepper
4 store gulrøtter
rotselleri
purre i ringer
kål

Tilberedning:
La kjøttet trekke (ikke koke) ( etter oppkok ) i 1½ - 2 timer i lettsaltet vann med 4 store. Rens og del grønnsakene. Kok dem i kraft til de er møre. Kjøttet skjæres pent opp og serveres med grønnsakene, kokte poteter og løksaus. (Løksaus finner du oppskriften til under Annet ).

Side 1 / Side 2

Tilbake til oppskrifter

Matakademiet - SMG Rådgivning AS
 Postadresse: Strandvegen 674, 7584  SELBUSTRAND
Tlf: 920 89 029 - E-post: post@matakademiet.no

 sitemap
Admin