Annet

Scampi med chili og honning

Beskrivelse:
.Dette er godt!

Ingredienser:
ca. 300 g fryste, rå scampi uten skall
1 løk
1 stor hvitløkbåt
1 chilipepper
1 gul paprika
1-2 ss olivenolje
2 ss soyasaus
1-2 ss blanding av sitronsaft og flytende honning
1 1/2 dl tomatpurre

Smak til med:
salt og pepper

Tilbehør:
kokt ris og bagetter
soyasaus

Tilberedning:
Rens scampiene fri for skall og snitt langs ryggen slik at du fjerner den mørke randendette fører også smaken av krydderet inn i scampien

Rens og skjær grønnsakene i små biter.

Bland tomatsausen med sitronsaft, soya og honning.

Varm opp oljen i en stekepanne med høye kanter eller i en wok.

Legg i de tinte scampiene og løken.

Fres det på sterk varme i noen minutter.

Tilsett paprika og chilipepper og fres det ytterligere et par minutter.

Hell i tomatsausblandingen.

La det hele koke opp og småputre på svak varme under omrøring i 1-2 min. Smak til med salt og pepper.

Gulasjsuppe

Beskrivelse:
.Denne nasjonale suppa er god som egen rett

Ingredienser:
500-750 g. suppekjøtt av okse uten ben
2 ss. matolje
2 store løker
2 ss. smør
2 hvitløksbåter
1 ss. paprikapulver
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 fersk chili
ca. 7 dl. vann
2 ts. karve
1 boks hele tomater
2 poteter

Tilberedning:
Skjær kjøttet i små biter. Brun kjøttet i oljen. Ta opp kjøttet og legg det på et fat.

Skrell og skjær løken i skiver. Fres løken i smør i samme gryte som du brunet kjøttet. Press og tilsett hvitløken og paprikapulveret.

Skjær paprikaene i skiver og chilien i små biter. Legg kjøttet tilbake i gryten og hell over vannet. Tilsett paprikaene, chilien, salt, karve og de hermetiske tomatene.

La suppen småputre under lokk til kjøttet er mørt (ca. 2 timer. Skum av suppen mot slutten. Tilsett de oppskjærte potetene og la suppen koke i ytterligere 30 minutter. Smak til med evt. mer krydder.

Server gjerne med en klatt crème fraîche eller rømme. og ferske baquetter

Lakseburgere med røkt Jarlsberg

Beskrivelse:
.Kan dette få barna til å like fisk ?

Ingredienser:
100 g smør
3,5 dl melk
50 g gjær
1 strøken ts salt
1/2 k g hvetemel
1/2 ts sesamfrø
egg til pensling

Burgere:
600 g laksefilet uten skinn og ben
2 1/2 ts salt
2 ss potetmel
1/2 ts hvit pepper
2 ts finklippet persille
2 ts finklippet gressløk
3 ts finhakket løk
1 1/2 dl kremfløte
smør til steking

Marinerte tomater:
400 g (plomme-) tomater
1 dl olivenolje
1/2 ts salt
2 ts tomatpurè
1 ts finklippet frisk timian
2 ts (lagert) rødvinseddik
1/2 skrelt hvitløksfedd
1 klype hvit pepper
400 g røkt Jarlsbergost i skiver
100 g finhakkede sylteagurker
100 g finhakket løk
salat

Tilberedning:
Still stekeovnen på 200°C. Smelt smøret og bland med melken. Løs gjæren opp i væsken. Bland inn salt og bakepulver. Spe med mel til en god deig. La deigen få heve i bollen på et lunt sted til dobbel størrelse. Kna den godt gjennom og trill ut pene, små boller. Sett bolene på smurt bakeplater og la dem heve ca. 20 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg og dryss på sesamfrø. Sett bollene inn i den varme ovnen. Steketiden er ca. 20 minutter.

Burgere:
Ha fisken i biter. De skal være ganske grove (0,5 x 0,5 cm). Rør det sammen.


Surkål

Ingredienser:
750 g hodekål
2 stk. eple
1 ts salt
2 ts karve
2 ½ dl kjøttkraft
2 ts eddik
2 ts sukker

Tilberedning:
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft.

Kok opp og la alt trekke i ca. 45 / 60 minutter. Rør godt innimellom.

Smak til med eddik og sukker.

Løksaus

Ingredienser:
1 stk. finhakket løk
5 dl kraft fra kjøttet
2 ss siktet hvetemel
margarin
2 ts eddik
3 ts sukker

Tilberedning:
Kok opp hakket løk og kraft.
lag veloute
La sausen trekke i ca 10 minutter.
Smak til med eddik, sukker, salt og pepper

Kyllingfrikassè

Ingredienser:
1 kylling eventuelt lår av kylling
1 ts salt
4-5 pepperkorn
1 laurbærblad
2-3 gulrøtter til garnityr
4 store

Frikassésaus:
2 ss hvetemel 2 ss margarin
kyllingkraft
kremfløte
evt. litt presset sitron
kruspersille

Tilberedning:
Del kyllingen. Legg stykkene i en kjele. Hell på kokende vann til det såvidt dekker. Ha i krydder og det grønne av purre og selleri. La kjøttet trekke ca. 30 minutter.

Ta kjøttet opp. Fjern gjerne skinn og ben. Kok grønnsakene i kraften. Lag en veloute saus Smak sausen til med salt, pepper og en skvett kremfløte ( kan sløyfes ) . Litt presset sitron smaker også godt. Ha kjøttet tilbake i sausen og la det blir varmt. Dryss over grønnsakene. Server med poteter.

Rømmegrøt

Ingredienser:
5 dl Rømme
120 gr Hvetemel ( ca )
5 dl Melk
Salt
Sukker

Tilberedning:
Rømmen kokes i 10 minutter under lokk på svak varme. Rør av og til. Tilsett så litt av melet og rør slik at rømmen skiller seg. Ta ut smøret og ta vare på til servering. Ha i resten av melet og lag jevning. Tilsett så melken og rør til grøt. La småkoke i 10 - 15 minutter . Tilsmak med salt og sukker. Server med smør sukker og kanel.

Tilbake til oppskrifter

Matakademiet -  Leier Kurslokaler bl.annet i Trondheim:
Vestre Rosten 73 B, 7072 HEIMDAL -
 Postadresse: ENGAN, 7584  SELBUSTRAND
Tlf: 920 89 029 - E-post: post@matakademiet.no

 sitemap
Admin