Ingredienser: |
|
(4 porsjoner )
1 kg lammekjøtt med ben i serveringsstykker 1½ kg hodekål 2 ts salt 4 ts pepperkorn sorte 3 dl vann kokende
|
|
Tilberedning: |
|
Del hodekålen i båter. Legg blanchert kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en gaspose eller spesiell pepperholder. Hell på kokende vann. La det koke opp - og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1-2 timer. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener med kokte poteter til..
|
|
Oksekarbonade med løk
Ingredienser: |
|
300 g karbonadedeig 1 ts salt ½ ts pepper ½ ss potetmel ½ dl vann 2 løk
|
|
Tilberedning: |
|
Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.
Form karbonadene til 4 store flate kaker. Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.
Karbonadene brunes i smør eller margarin på begge sider ved forholdsvis sterk varme. Etterstek ved svak varme 2-3 minutter . Løken skjæres i ringer og brunes i margarin i panne Server nystekte karbonader på godt brød med stekt løk og salat som kveldskos, eller med kokte poteter og grønnsaker til middag.
|
|
Ferskt kjøtt med løksaus
Ingredienser: |
|
4 porsjoner Fersk kjøtt og suppe 1 kg storfekjøtt ( kam, bog el høyrygg ) 2 l vann ( kjøttet dekkes ) salt pepper 4 store gulrøtter rotselleri purre i ringer kål
|
|
Tilberedning: |
|
La kjøttet trekke (ikke koke) ( etter oppkok ) i 1½ - 2 timer i lettsaltet vann med 4 store. Rens og del grønnsakene. Kok dem i kraft til de er møre. Kjøttet skjæres pent opp og serveres med grønnsakene, kokte poteter og løksaus. (Løksaus finner du oppskriften til under Annet ).
|
|
Seibiff med løk
Ingredienser: |
|
500 gr seifilet salt og pepper 2 hele løk poteter gulrot
|
|
Tilberedning: |
|
Fileten skjæres i porsjon stykker. Vendes i mel tilsatt salt og pepper og brunes i margarin i steikepanne. Haes over i ildfast form . Løken skjæres i skiver og brunes i panne. Haes over fisken i forma . Deglaser panna og ha glace over fisken. Bakes ferdig i ovn på 160 grader ( ca 10 minutter ) Server med råkost salat og kokte poteter eller potet purre.
|
|
Fiskeboller i Karry saus
Ingredienser: |
|
(fiskeboller) 500 gr fiskefilet ½ ts salt 1 ss potemel 3,5 dl melk pepper evt. muskat
(Karrysaus) 2 ss hvetemel 2 ss margarin 5 dl fiske kraft karry 2 dl melk
|
|
Tilberedning: |
|
Fisken males 2 ganger . Haes i food prosessor og kjøres med saltet. Spe med melk og tilsett potet mel til slutt. Tilsmak med krydder. Påse at alt er kaldt Lag ei prøvebolle for å sjekke konsistens. Og smak. Bollene formes med skje og trekkes i kraft. Sviss karry i margarinen, lag jevning av smøret og mel. Tilsett fikekraft og la småkoke . Tilsmak med melk , salt og pepper. La fiske bollene trekke i sausen 5 minutter før servering
|
|
Surkål
Ingredienser: |
|
750 g hodekål 2 stk. eple 1 ts salt 2 ts karve 2 ½ dl kjøttkraft 2 ts eddik 2 ts sukker
|
|
Tilberedning: |
|
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft.
Kok opp og la alt trekke i ca. 45 / 60 minutter. Rør godt innimellom.
Smak til med eddik og sukker.
|
|
Løksaus
Ingredienser: |
|
1 stk. finhakket løk 5 dl kraft fra kjøttet 2 ss siktet hvetemel margarin 2 ts eddik 3 ts sukker
|
|
Tilberedning: |
|
Kok opp hakket løk og kraft. lag veloute La sausen trekke i ca 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper
|
|
Kyllingfrikassè
Ingredienser: |
|
1 kylling eventuelt lår av kylling 1 ts salt 4-5 pepperkorn 1 laurbærblad 2-3 gulrøtter til garnityr 4 store
Frikassésaus: 2 ss hvetemel 2 ss margarin kyllingkraft kremfløte evt. litt presset sitron kruspersille
|
|
Tilberedning: |
|
Del kyllingen. Legg stykkene i en kjele. Hell på kokende vann til det såvidt dekker. Ha i krydder og det grønne av purre og selleri. La kjøttet trekke ca. 30 minutter.
Ta kjøttet opp. Fjern gjerne skinn og ben. Kok grønnsakene i kraften. Lag en veloute saus Smak sausen til med salt, pepper og en skvett kremfløte ( kan sløyfes ) . Litt presset sitron smaker også godt. Ha kjøttet tilbake i sausen og la det blir varmt. Dryss over grønnsakene. Server med poteter.
|
|
Rømmegrøt
Ingredienser: |
|
5 dl Rømme 120 gr Hvetemel ( ca ) 5 dl Melk Salt Sukker
|
|
Tilberedning: |
|
Rømmen kokes i 10 minutter under lokk på svak varme. Rør av og til. Tilsett så litt av melet og rør slik at rømmen skiller seg. Ta ut smøret og ta vare på til servering. Ha i resten av melet og lag jevning. Tilsett så melken og rør til grøt. La småkoke i 10 - 15 minutter . Tilsmak med salt og sukker. Server med smør sukker og kanel. |
|
Side 1/ Side 2 / Side 3
Tilbake til oppskrifter
|